Eigenschappen van oliën: castorolie

Castorolie, ook wel wonderolie genoemd, is een wat dikkere olie en wordt verkregen door het pletten en uitpersen van ‘wonderbonen’. Deze bruingele bonen groeien aan de wonderboom en is een snelgroeiende tropische plant. De olie is geur- en smaakloos en beschikt over een aantal eigenschappen die goed zijn voor huid en haar. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het ook worden gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld als bakolie of als sladressing.

Lees verder

Eigenschappen van oliën: olijfolie

Olie wordt al eeuwen gebruikt voor de verzorging van de huid. In sommige landen, zoals China worden bepaalde oliën zelfs als geneesmiddel gebruikt voor huidaandoeningen. Er bestaan heel wat soorten olie en elke soort heeft weer andere (goede) eigenschappen. Olie wordt in het dagelijks leven veel gebruikt, maar niet alleen in de keuken. Olie maakt de huid namelijk zacht en soepel. De droge huid wordt gehydrateerd en schilfers verdwijnen. Ook ziet de huid er soepel en gezonder uit en zelfs rimpels worden wat minder zichtbaar.

Lees verder

Loog (natrium hydroxide) in zeep, wat is dat?

De belangrijkste basisingrediënten van zeep zijn olie en/of vetten, water en loog. Dit laatste is bekend als natrium hydroxide, maar men kent het ook als gootsteenontstopper. Het wordt al eeuwen gebruikt bij het maken van zeep. Loog is echter zeer schadelijk voor de huid, want pure natrium hydroxide is een bijtende stof. Wanneer dit in aanraking komt met de huid, kan dit zware brandwonden veroorzaken. En toch zit er loog in zeep, wat we uiteindelijk op onze huid smeren. Klinkt niet logisch, maar er is een goede reden voor.

Lees verder

Wat zijn etherische oliën?

Onze zeep bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten. Zo ook de geuren. Hiervoor gebruiken wij 100% zuivere etherische oliën. Maar wat betekent dit eigenlijk?

Aither is het Griekse woord voor etherisch. Letterlijk betekent dit lucht van de hemel. Dit omdat Etherische olie een vluchtige olie is: het vervliegt in de lucht. Of anders gezegd: het verdampt snel.

Lees verder

Natuurlijke Kleurstof: Alkanet Wortel

De naam alkanet komt van Alkanna tinctoria. Dit is een felblauwe bloem die groeit in het Middellandse zeegebied. De wortels van deze bloemen zijn donkerrood tot zwart en zijn blauw/rood van binnen. Deze wortels worden voornamelijk gebruikt als kleurstof voor cosmetica en wijn. Dit is in vorm van een poeder of grof gesneden verkrijgbaar.

Grofgesneden alkanet wortel

Grofgesneden alkanet wortel

Lees verder

Drie natuurlijke kleurstoffen voor in zeep

Onze zepen worden gemaakt met uitsluitend natuurlijk oliën. Sinds kort geven wij ook wat kleur aan de verschillende zepen. Ook hiervoor gebruiken we natuurlijke ingrediënten.

Sommige kleuren kunnen erg veranderen wanneer deze in aanraking komen met een alkalische vloeistof: de loogoplossing. Deze gebruiken we bij het zeep maken. Het is belangrijk dat je weet wat er gebeurt met deze kleuren, voordat je er een mal mee vult van 2,5 kilo. Het kan gebeuren dat je zeep een vale, te donkere of te lichte of juist een hele andere kleur krijgt dan je verwacht. Dan zit je met een groot blok zeep, zonder dat je het kunt verkopen. Dit is ook erg zonde van de gebruikte oliën.

Ik heb de afgelopen weken geëxperimenteerd met verschillende natuurlijke poeders en -zaden die kleur afgeven en laat jullie zien hoe het wordt gebruikt en wat het resultaat is. De volgende kleurstoffen zal ik beschrijven:

  • Houtskool
  • Groene thee
  • Annatto zaden

Lees verder

Zelf zeep maken: hoe we zijn begonnen (deel 2)

Dit artikel is een vervolg op “Zelf zeep maken, hoe kwamen we op het idee?”. Geïnspireerd raakten we op Mallorca. Terug in Nederland begonnen we al vrij snel met het vergaren van kennis en ideeën. Edwin is een online marketeer en kwam vooral met ideeën voor marketing en het opzetten van de webshop. Ikzelf ben meer de creatieveling en ging op zoek naar recepten en hield me bezig met ‘hoe moet de zeep ruiken, werken en voelen’.

Lees verder